FAQ

1. Jakie dokumenty muszę złożyć do wniosku?

Curriculum vitae, zdjęcie, kopia dyplomu, certyfikat językowy (jeśli dostępny)

2. Jaki poziomniemieckiego muszę posiadać?

B1 jest zobowiązany do ubiegania się o wizę. Aby uzyskać profesjonalne uznanie, wymagany jest B2. Jednak przed rozpoczęciem kursu języka niemieckiego w lokalnym języku przeprowadzamy również rozmowy kwalifikacyjne.

3. Jakie masz zobowiązania wobec nas?

Nie masz żadnych zobowiązań wobec nas. Oczekujemy od ciebie otwartości i uczciwości.

4. Jak długo trwa cały proces?

Od początkowego kontaktu do rozpoczęcia pracy proces różni się w poszczególnych krajach. Składa się on w następujący sposób:

  • proces aplikacyjny (rozmowa kwalifikacyjna, umowa o pracę),
  • szkoła językowa (od 0 do 8 miesięcy),
  • Zatwierdzenie rynku pracy (około 1 – 2 miesiące),
  • Data Ambasady (1 – 3 miesięcy, w zależności od kraju),
  • procedura uznawania (około 3 miesiące)

Stwierdzenia odpowiadają obecnego doświadczenia (stan 09/2018) i są przedstawiane otwarcie, ponieważ otwartość i przejrzystość są naszym najwyższym priorytetem.

5. Czy muszę odbyć praktykę? Jeśli tak, kto płaci koszty podróży?

Staż jest dostępny tylko w klinice lub na życzenie. Wielu naszych klientów pokrywa koszty podróży i noclegiem, które nie przekraczają 250 €.

6.  Jaka jest moja pensja jako asystenta pielęgniarskiego?

Jako asystent pielęgniarski miesięczne wynagrodzenie wynosi około 2.300€ – 2.600€ plus 20-30% dopłat (np. Dodatkowe zmiany, nocne zmiany itp.).

7. Jaka jest moja pensja jako pielęgniarka z niemieckim uznanie?

Twoje wynagrodzenie miesięczne brutto jako uznany opiekuna jest w zależności od stanu w 2300 € do 2600 € plus 20-30% dodatków (na przykład dodatkowych zmian, zmian nocnych, etc.).

W Niemczech nie ma w całym kraju płatność jednolita, ale wiele układów zbiorowych, które tylko nieznacznie różnią się od tych z innych warunków wymienionych w nim poziomu wynagrodzeń. Poziom wynagrodzenia zależy więc od układu zbiorowego w szpitalu. W klasyfikacji w skali pensja indywidualnych cech kandydata odgrywać rolę (doświadczenie zawodowe, specjalnych umiejętności, itd.). Dlatego możemy jedynie spróbować zrobić pierwsze wrażenie na przykładzie:

W opiece zdrowotnej, istnieją różne stawki, zarobki w „normalnych” godzinach pracy 38,5 godziny tygodniowo około 2200, – do 2600, – € jest brutto. Z większą liczbą godzin, zwłaszcza w nabyciu usług na weekend, zarobki mogą być wyższe (często dodatkowe 20 do 30%). pozostaje Ile netto z danego brutto, zależy od kilku warunków, w szczególności stanu cywilnego i grupy podatkowej powiązanej.

Oto dwa niemieckie przykładowe obliczenia:

status lipiec 2018 (wszystkie dane w euro)

Przykład Nr. 1 2
wynagrodzenie brutto: 2.300,00 € 2.800,00 € 2.300,00 € 2.800,00 €
   składki na ubezpieczenia społeczne:
   ustawowe ubezpieczenie emerytalne 217,35 € 264,60 € 217,35 € 264,60 €
   ubezpieczenie na wypadek bezrobocia 34,50 € 42,00 € 34,50 € 42,00 €
   ubezpieczenie zdrowotne 188,60 € 229,60 € 188,60 € 229,60 €
ubezpieczenie pielęgnacyjne 29,33 € 28,70 € 29,33 € 28,70 €
podatek dochodowy 278,50 € 412,75 € 74,66 € 188,50 €
dodatek solidarnościowy 15,31 € 37,14 € 0,00 € 0,00 €
podatek kościelny 25,06 € 22,70 € 6,71€ 0,00 €
płaca netto 1.511,35 € 1.762,51 € 1.748,85 € 2.046,60 €

Jeżeli zeznanie podatkowe zostanie złożone pod koniec roku, część zapłaconego podatku od wynagrodzenia może zostać zwrócona. Warto zauważyć, że personel ma wszystkie zalety niemieckiego systemu socjalnego, w szczególności ubezpieczenie zdrowotne i prawo do emerytur i wakacji.

8. Czy można oczekiwać doświadczenia?

To zależy od konkretnej instytucji. Doświadczenie zawodowe zwiększa szansę szybsziej uznania (dla krajów spoza UE).

9. Czy otrzymuję bezpośrednie uznanie ze stopniem pielęgniarstwa UE?

Niezbędne dokumenty należy złożyć w odpowiednim urzędzie okręgowym. Uznanie zależy od decyzji. Do uznania kwalifikacji zawodowych wymagany jest certyfikat B2.

10. Czy otrzymuję bezpośrednie uznanie jako obywatel spoza UE?

Aby móc pracować w Niemczech jako pielęgniarka lub pielęgniarz, potrzebna jest licencja zawodowa, zwana również “aprobatą” lub “tytułem kierowniczym”. Aby uzyskać licencję zawodową, muszą zostać uznane ich zagraniczne kwalifikacje zawodowe.

W postępowaniu o uznanie, urząd ds. Uznawania kwalifikacji w Niemczech sprawdza, czy twoje zagraniczne kwalifikacje zawodowe są równoważne z niemieckim zawodem referencyjnym, tj. Nie ma istotnych różnic. Organ odpowiedzialny potrzebuje certyfikatów i dokumentów, które informują o treści i czasie trwania kwalifikacji. Ważne jest również odpowiednie doświadczenie zawodowe.

Rozróżnia się pełne, częściowe lub brak uznania. “Pełne uznanie” oznacza, że twoje kwalifikacje zawodowe są równoważne z niemieckimi referencjami. “Częściowe uznanie” oznacza, że stwierdzono istotne różnice między twoimi kwalifikacjami zawodowymi a niemieckimi referencyjami. Nadal można uzyskać “pełne uznanie” poprzez pomyślny udział w kwalifikacjach dostosowawczych lub środku kompensacyjnym. “Brak uznania” oznacza, że różnice między twoimi kwalifikacjami zawodowymi a niemieckimireferencyjami są zbyt duże.

Jeżeli ukończone szkolenie pod względem całkowitej liczby godzin szkolenia jest znacznie niższe niż w niemieckim szkoleniu w zakresie zdrowia i pielęgniarstwa, nie podano równoważności poziomu szkolenia.

Równoważność istnieje tylko wtedy, gdy nie ma znaczących różnic pod względem czasu trwania i zawartości w porównaniu z niemieckim szkoleniem w zakresie zdrowia i pielęgniarstwa.

Niemieckie szkolenie w zakresie zdrowia i pielęgniarstwa trwa trzy lata i kończy się egzaminem państwowym, który obejmuje część ustną, pisemną i praktyczną.

Składa się z teoretycznych i praktycznych zajęć z przedmiotów tematycznych trwających co najmniej 2100 godzin oraz praktycznego szkolenia w formie praktycznych zadań w szpitalach, placówkach ambulatoryjnych, a także w placówkach opieki szpitalnej lub placówkach rehabilitacyjnych trwających co najmniej 2500 godzin.

Jeżeli jednak istnieją zasadnicze różnice, licencja na tytuł pielęgniarki może zostać przyznana, jeśli zostanie przeprowadzony egzamin praktyczny lub kurs adaptacyjny zakończony egzaminem końcowym z treści kursu adaptacyjnego.

Możesz zdecydować między tymi dwiema opcjami.

Egzamin z wiedzy jest organizowany i przeprowadzany przez uznane przez państwo szkoły zgodnie z ustawą o opiece pielęgniarskiej. Egzamin z wiedzy składa się z części praktycznej (sytuacja pielęgniarska w przychodni) oraz części ustnej (na podstawie praktyki).

Dalsze szczegóły zależą od decyzji o uznaniu danego państwa federalnego. Wyjaśnimy treść decyzji i pomożemy podjąć właściwą decyzję w sprawie środka adaptacyjnego, aby uzyskać uznanie.

Ważne jest, aby wspomnieć, że dostosowanie odbywa się w godzinach pracy. Tutaj pracujesz jako asystent pielęgniarski do momentu ukończenia korekty (kurs dostosowania lub test wiedzy) i otrzymujesz miesięczne wynagrodzenie brutto w wysokości około 2 000 € plus 20-30% premii (na przykład dodatkowe zmiany, nocne zmiany itp.).

Po uznaniu Twoje miesięczne wynagrodzenie brutto wzrośnie do około 2300 € – 2600 € plus 20-30% dodatków (na przykład dodatkowe zmiany, nocne zmiany itp.).

11. Czy pracodawca zapewnia zakwaterowanie?

Niestety, tylko kilku pracodawców ma swoje własne mieszkania / akademiki dla swoich pracowników. W takim przypadku będziemy szukać tymczasowego zakwaterowania (jeśli jest to wymagane) dla.

12. Czy pracodawca płaci za jedzenie?

Z reguły pracownicy w Niemczech płacą za własne posiłki.W domach spokojnej starości lub w szpitalach czasami można zjeść w stołówce tani obiad.

13. Jakie są zwykle czasy pracy i urlopu?

Normalny czas pracy wynosi około 38,5 godziny tygodniowo, zwykle pięć dni roboczych w tygodniu. Zwykle pracuje się na jednej, dwóch lub trzech warstwach (wczesna, późna lub nocna zmiana). Zależy to od danego pracodawcy, ale oczywiście zostanie to wcześniej uzgodnione w umowie. Zwykle są też usługi na weekend, które są następnie rekompensowane przez dni wolne w tygodniu. W zależności od taryfy roczny urlop wynosi od 26 do 30 dni

14. Czy otrzymam stałą umowę o pracę?

Wszyscy niemieccy pracodawcy są zainteresowani długoterminowym, stałym zatrudnieniem i zaczynają od okresu próbnego wynoszącego 6 miesięcy. Umowa o pracę jest zwykle nieograniczona. Czasem są umowy na czas określony na okres jednego roku, ale są one odnawiane automatycznie.

15. Czy są jakieś dotacje dla obywateli UE?

Tak. Częściowo koszty kursu językowego, podróży służbowych i kosztów przeprowadzki są finansowane z dotacji. Chętnie Ci doradzimy.

16. Kto zajmuje się moim ubezpieczeniem zdrowotnym?

Dbamy o twoje ubezpieczenie zdrowotne i rejestrujemy się przed rozpoczęciem pracy w ubezpieczeniu zdrowotnym.